Ce este abcesul perianal?
Este o infecţie acută asemănătoare unui furuncul dar mult mai agresivă, localizată de regulă lateral de orificiul anusului. Nu se cunosc cauzele exacte de apariție și nici motivele pentru care îmbracă diverse forme de amplitudine şi severitate.
Pacientul (deobicei obez și cu diabet) simte o umflătură lângă anus, apărută de câteva ore-zile, extrem de dureroasă și pulsatilă, alteori întreaga fesă este resimțită ca fiind ”mai plină”. Ocazional pacientul a mai avut în trecut o problemă asemănătoare, astfel încât îşi stabilește singur diagnosticul. Oricum starea generală care se agravează rapid, febra și durerile vii aduc precoce pacientul la consult. Foarte rar, pacienții suportă simptomele mai multe zile, abcesul perianal putând avea 2 modalități de evoluție. Prima este spargerea spontană, necontrolată la exterior sau în interiorul intestinului gros, ce duce direct la constituirea fistulei perianale. A doua este extensia fulminantă a infecției ce cuprinde tot perineul, organele genitale, fesele, lombele, abdomenul; se definește astfel gangrena gazoasă a perineului sau gangrena Fournier, afecțiune frecvent mortală.
Diagnosticul este de cele mai multe ori simplu.
Cum ştii că ai ABCES PERIANAL?
Eşti o persoană între 20 – 80 ani, mai plinuț(ă) și poate cu diabet zaharat.
Nu ai avut probleme deosebite până în momentul de faţă în ceea ce priveşte anusul şi chiar dacă ai avut au fost nesemnificative faţă de ceea ce se întâmplă acum.
Ai dureri anale extrem de intense, poate pulsatile, permanente în ultimele ore-zile şi care te împiedică să te aşezi pe scaun.
Ai o stare generală proastă, transpiri, faci febră şi frisoane.
Simţi o tumefacţie în zona din jurul anusului.
Dacă abcesul se sparge spontan, poţi constata prezenţa de puroi pe lenjeria intimă (nu te baza pe acest lucru).
Tratamentul reprezintă URGENȚĂ chirurgicală, are intenţie de radicalitate şi vizează desfiinţarea completă a focarului purulent. Se poate rezolva atât ambulatoriu cu anestezie locală, cât și cu rahianestezie pentru cazuri mai grave, în aceste situații fiind necesară asistența medicală postoperatorie pentru 12-24 ore.
Rezultatele imediate sunt bune. Pe termen mediu și lung însă evoluţia unui abces perianal este următoarea:
1. Dacă nu este tratat de chirurg (incizat şi drenat eficient), evoluţia spre o altă boală mult mai parşivă şi anume fistula perianală este aproape sigură.
2. Dacă apelezi la consult chirurgical în timp util şi intervenţia chirurgicală este efectuată, ai 70% şanse să te vindeci şi doar 30% şanse să te îndrepţi spre o fistulă perianală.
În colaborare cu alți colegi am mai scris despre acest subiect. Citește și articolele de pe: