Stenoza/incontinenţa anală

Ce este stenoza/incontinența anală?

Orificiul anal al omului este înconjurat de un muşchi inelar numit sfincter al anusului. El este închis în mod normal, deschizându-se doar atunci când se elimină materiile fecale şi închizându-se ermetic odată cu încheierea defecaţiei. Toată această activitate de relaxare/contracţie se desfăşoară automat, involuntar, netrebuind să ne concentrăm pentru a efectua aceste manevre. Muşchiul sfincter al anusului dispune deci de elasticitate ce îi permite relaxarea (deschidere), precum şi de tonus ce îi permite contracţia (închidere).

Stenoza anală presupune alterarea elasticităţii, cu deschidere dificilă a anusului în timpul scaunului. Poate să apară de sine stătător la bătrâni (mai rar). Cel mai adesea însă ea este secundară unor alte boli anale (fisura) sau unor intervenţii chirurgicale/proctologice. Poate fi uşoară, medie sau severă.

Cum ştii că ai STENOZĂ ANALĂ?

  • Ai între 20-80 ani.
  • Constaţi că de o vreme defecaţia este dificilă, trebuie să depui un efort voluntar, conştient.
  • De regulă durerile locale se asociază.
  • Scaunul îşi modifică forma, se subţiază.
  • Ai senzaţia de defecaţie incompletă.

Tratamentul este strict chirurgical. Operaţia numită dilataţie anală cu sau fără alte proceduri asociate se efectuează într-o singură şedinţă, necesită câteva analize uzuale, anestezie rahidiană sau generală şi 12-24 ore de supraveghere medicală. Recuperarea domestică durează 24 ore postoperator, iar cea socioprofesională 12-21 zile. Rezultatele noastre postoperatorii sunt bune. Restenozarea sau incontinenţa uşoară apar în 5-10% din cazuri.
Cel mai adesea istoricul acestei afecţiuni este de ordinul anilor. Dacă este de ordinul lunilor, consultaţia este OBLIGATORIE pentru a exclude cancerul anorectal.

Incontinenţa anală presupune alterarea tonusului, cu închiderea deficitară a anusului, care rămâne întredeschis, permiţând pierderea necontrolată de gaze şi materii fecale. Poate apare fără o cauză clară la bătrâni sau poate fi secundară unor boli neurologice (sechelă a unui accident vascular cerebral). În aceste situaţii incontinenţa este definitivă, progresivă şi severă şi nu are tratament. De asemenea, orice intervenţie chirurgicală proctologică poate duce la incontinenţă anală. Cel mai frecvent este uşoară şi temporară (1 lună postoperator) şi nu necesită tratament. Rar este de intensitate medie şi cu o durată de 3-12 luni, necesitând un tratament medicamentos şi gimnastică perineală. Extrem de rar incontinenţa este definitivă, fiind totuşi de intensitate mică sau medie, putând beneficia de tratament chirurgical.

IMPORTANT
  • Pentru a stabili diagnosticul de certitudine și alternativa corectă de tratament trebuie să te programezi pentru un consult.
Incontinenta anala cu prolaps rectal total

Incontinenta anala cu prolaps rectal total

Tagged with: , , ,