Ce este cancerul rectal?
Cancerul este o formațiune cărnoasă ce se dezvoltă anarhic, necontrolat la nivelul peretelui intestinului gros. Cauzele de apariţie cel mai adesea nu se pot identifica; polipii anorectali se pot canceriza în timp şi de aceea nu trebuie neglijaţi; cancerul anorectal apare mai des în anumite familii, descendenţii unui pacient cu această boală trebuind mai des să efectueze controale periodice.
Poate fi un cancer mic (dacă provine dintr-un polip malignizat) şi în această situaţie semnele de alarmă nu există sau sunt minore, descoperirea sa fiind întâmplătoare. De regulă însă simptome importante aduc pacientul la consult (sângerare în scaun, anemie, slăbire în greutate, astenie, modificarea recentă a tranzitului intestinal de tip diaree, constipaţie sau alternanţa celor două) semnificând un cancer de dimensiuni mari.
Investigaţiile necesare cuprind colonoscopie cu biopsie şi examen CT.
Operaţia este OBLIGATORIE, URGENTĂ şi SINGURA de la care se poate aştepta vindecarea, fiind cea mai eficientă armă de atac. Complexitatea şi riscurile fiecărui tip de operaţie se vor particulariza de la caz la caz, prin obţinerea acordului informat de la pacient şi ţinând cont de stadiul în care acesta se găseşte în momentul consultului. Tratamentele adjuvante ulterioare (chimioterapie) sunt de obicei utilizate.
IMPORTANT
- Consultul la cel mai mic semnal de alarmă este cea mai bună opţiune pe care o ai, chiar dacă de cele mai multe ori acesta va fi negativ. Dacă ai avut în familie cancer colorectal sau dacă ştii că ai polipi, colonoscopia anuală este indicată peste 40 ani. Altfel, colonoscopia are indicaţie doar la pacienţii cu semne sugestive, în special după vârsta de 50 ani.
- Cancerul colorectal este o boală redutabilă. Odată stabilit diagnosticul, să respecţi întocmai conduita terapeutică propusă de medicul care te tratează este cea mai bună opţiune pe care o ai. A aştepta nejustificat minuni sau a urma „tratamente” neacreditate reprezintă o gravă greşeală; cancerul este o boală ce progresează de la săptămână la săptămână, deci cu cât este atacat mai târziu, cu atâta se pot face mai puţine.