Se pot canceriza hemoroizii?

Răspuns: NU! Nu se pot canceriza.

Hemoroizii sunt dilatații varicoase situate în interiorul rectului care apar mai frecvent la persoane care își desfășoară activitatea zilnică pe scaun. Dacă ar fi să facem o comparație, dilatarea venelor membrelor inferioare conduce la apariția varicelor la acele persoane care lucrează mai mult în picioare. Astfel, mecanismul de apariție este identic pentru cele două boli și este reprezentat de presiune hidrostatică. Așa cum varicele nu se pot canceriza, tot la fel nici hemoroizii nu se pot canceriza, indiferent cât sunt de grave manifestările și simptomele bolii.

Nu este exclus însă, ca la un pacient la care toată tinerețea a fost marcată de sângerări ocazionale la scaun datorată hemoroizilor să apară un cancer rectal după vârsta de 60 de ani. Dacă apare un cancer rectal, acesta nu are nicio legătură cu hemoroizii, iar pacientul va observa că sângerarea virează de la un sânge roșu cu stropi pe hârtie igienică la un sânge cu cheaguri sau cu aspect de zeamă de carne, rozaliu.
În concluzie, orice pacient care sângerează la scaun dupa vârsta de 60 de ani trebuie să solicite un consult proctologic.

Tagged with: ,