Complicatiile hemoroizilor

Ce este tromboza hemoroidala?

Este o tumefiere la marginea anusului, de culoare albăstruie, extrem de dureroasă, apărută din senin sau după un scaun constipat şi conţine sânge închegat. Poate avea legătură cu hemoroizii din interior sau nu. Are un istoric de ordinul zilelor, starea generală fiind bună.

Cum ştii că ai TROMBOZĂ HEMOROIDALĂ?

– De câteva ore-zile ţi-a apărut la marginea anusului o tumefacţie albăstruie foarte dureroasă. Mai rar durerea poate să lipsească.
– Este foarte posibil ca până atunci să nu fi avut astfel de probleme.

Dacă ai destulă răbdare, aceasta va evolua în câteva săptămâni în una intre următoarele 3 direcţii:

  1. Se va resorbi complet, astfel încât anusul va rămâne neted.
  2. Se va resorbi incomplet, cu preţul apariţiei unor ciucuri (petale) perianali, aşa numitele marişte.
  3. Se va sparge spontan eliminând sângele coagulat, pe locul ei rămânând o fisură anală.

Pentru a stabili diagnosticul de certitudine şi atitudinea terapeutică trebuie să te programezi pentru un consult. Atunci când se impune, tratamentul este ambulatoriu, extrem de simplu; în anestezie locală se evacuează cheagul de sânge.

IMPORTANT

Este important consultul proctologic la toate cazurile. Ignorată, tromboza hemoroidală care este o afecţiune simplă poate conduce la fisura anală, boală de sine stătătoare, cu tendinţă de cronicizare si tratament mult mai dificil.

Ce este prolapsul hemoroidal strangulat?

Hemoroizii gradul III sunt predispuşi, datorită mărimii lor la procidenţă. Aceasta se produce mai ales cu ocazia scaunului, dar prolapsul poate fi redus cu uşurinţă. Mai des strangularea apare în timpul nopţii, când sfincterul anal este relaxat; devreme ce nu se mai repune voluntar în interior, sângele din hemoroid se încheagă, acesta se umflă şi se inflameaza. Am avut câteva cazuri după RBL, ca şi incident postintervenţional. Are un istoric de ordinal orelor, starea general fiind alterată.

Cum ştii că ai PROLAPS STRANGULAT?

– Te trezeşti dimineaţa cu dureri intense, insuportabile la nivelul anusului. La palpare simţi o umflătură ovalară, de mărimea unui bob de strugure sau mai mare, violacee, dureroasă.
– Ai mai avut probleme în trecut cu hemoroizii, dar nu ai făcut tratament corespunzător.

Tratamentul este chirurgical şi constă în hemoroidectomie standard.

IMPORTANT

Tratamentul revulsiv cu unguente, gheaţă, calmante şi temporizarea operaţiei până când inflamaţia locală se reduce este o opţiune. Oricum, pacientul nu se vindecă, ci revine la starea de dinainte de apariţia complicaţiei. Alegerea personală este intervenţia imediată, scutind câteva zile de durere.

Tromboza hemoroidală

Tromboza hemoroidală

Tromboză hemoroidală veche

Tromboză hemoroidală veche

Tromboza hemoroidala externa

Tromboză hemoroidală externă

 

 

 

 

 

 

Prolaps hemoroidal strangulat

Prolaps hemoroidal strangulat

Prolaps hemoroidal strangulat plus marişte

Prolaps hemoroidal strangulat plus marişte

Prolaps partial strangulat

Prolaps parțial strangulat

Tagged with: ,