Ce sunt varicele?
Varicele reprezintă dilatații anormale ale unor vene din organismul uman. Ele pot deci exista atât în interiorul corpului, putând fi identificate prin diverse tipuri de investigații (Eco Doppler, endoscopie, etc), din această categorie făcând parte și hemoroizii, dar și sub tegumente, fiind vizibile cu ochiul liber și deci ușor de diagnosticat. În mod tradițional însă, atunci când vorbim despre varice ne referim la dilatațiile venelor superficiale ale membrelor inferioare.
La nivelul membrului inferior circulația venoasă are loc prin două sisteme: profund și superficial. Venele profunde circulă între mușchi și oase de la nivelul plantar și până la rădăcina coapsei, sunt în număr de 1 sau 2, au o grosime medie de 1 cm și transportă 85% din totalul sângelui; nu le putem vedea, dar le explorăm prin ecografie Doppler sau flebografie. Sunt INDISPENSABILE pentru organism și nu pot fi îndepărtate în nici o situație. Circulația superficială se desfășoară printr-o rețea de vene subțiri (1-3mm) aflate sub piele, ce întrețes ochiuri mai mici sau mai largi; sângele din această rețea este colectat de o venă unică, aflată pe fața internă a membrului inferior, numită vena safenă, ce are 5-10mm grosime și duce 15% din afluxul sanguin. Venele superficiale bolnave (varicele) sunt DISPENSABILE și deci se pot îndepărta. Numeroase comunicări există între sistemul profund și cel superficial.
Varicele pot fi de două tipuri, în ceea ce privește cauza datorită căreia au apărut (etiologia), iar diferențierea lor este foarte importantă atunci când țintim un tratament corect și eficient.
Cel mai frecvent (75%) varicele sunt PRIMARE sau hidrostatice, fiind legate de creșterea presiunii din interiorul venelor superficiale ce duce în timp la alterarea structurii peretelui venos ce permite dilatarea, acumularea intravariceala a din ce în ce mai mult sânge și creșterea și mai marcată a presiunii; apare astfel un cerc vicios de sine stătător, astfel încât acesta odată angrenat are o singură cale de evoluție naturală / spre agravare. Tratamentul chirurgical este singurul în măsură să desfacă acest cerc vicios; terapiile nonoperatorii (unguente, pastile, ciorapi elastici, etc) nu doar că nu vindecă, ci nu fac decât să amâne sancțiunea corectă, ducând la agravarea bolii. Factorii favorizanți pentru apariția varicelor hidrostatice sunt ortostatismul prelungit și ereditatea. Diagnosticul este ușor, la vedere: pachete varicoase grupate deobicei pe fața internă a gambei și coapsei, mai rar cu alte localizări. Netratate la timp, varicele conduc în interval de câțiva ani și la decompensarea sistemului profund, ducând la Insuficiența venoasă cronică a membrului inferior, care este faza finală de evoluție a acestei boli. Gamba este tumefiată, de culoare albăstriu – violacee, dură, pielea este lucioasă și fără păr, iar în partea internă deasupra gleznei apare o rană mai mult sau mai puțin întinsă dar foarte dureroasă și fără tendință de vindecare – Ulcerul de gambă. Din păcate acest stadiu este ireversibil și nu există tratament curativ.
În 25% din cazuri varicele sunt SECUNDARE, unei boli a sistemului venos profund. Este vorba despre Sindromul posttrombotic, ce apare la câțiva ani de la o tromboză a gambei și semnifică îngreunarea fluxului sanguin în sistemul profund, ce duce evident la dilatarea venelor superficiale pentru a putea prelua diferența. Tromboza venoasă profundă poate apare după operații abdominale sau ortopedice, după naștere, etc, și se manifestă prin umflarea mai mult sau mai puțin importantă sau dureroasă dar întotdeauna pasageră a gambei(lor). Episodul poate chiar trece neobservat, dar în timp apare edemul din ce mai accentuat și permanent, varice împrăștiate nesistematic pe tot membrul inferior și în final Ulcerul de gambă. Ecografia Doppler și flebografia sunt acum suverane pentru a demonstra obstrucția venelor profunde. Tratamentul chirurgical este mult mai rar indicat decât la varicele primare.
Tratamentul varicelor se realizează exclusiv de către chirurg. Obiectivul este reprezentat de scoaterea din circuit a venelor bolnave, iar pentru îndeplinirea lui se folosesc tehnici de extirpare sau de sclerozare.
Extirparea venei safene se numește safenectomie și se efectuează cu anestezie rahidiană (în coloana vertebrală), fiind o veritabilă operație, ce necesită 12 – 24 ore de supraveghere postoperatorie specializată. Extirparea altor vene se numește generic flebectomie, putând fi realizată în rahianestezie, odată cu safenectomia. Dacă vena safenă nu este dilatată, ea nu este indicat de a fi extirpată și în acest caz flebectomiile pot fi efectuate în anestezie locală, pacientul părăsind centrul după 30 minute.
Sclerozarea scoate și ea din circuit o venă bolnavă, coagulând sângele în interiorul vasului, acesta rămânând însă pe loc. Se adreseaza doar varicelor mici, de până la 3 mm. Se poate efectua în diverse variante, fiind un procedeu ambulatoriu deoarece nu necesită anestezie și pacientul părăsește centrul imediat. Rezultatele imediate sunt bune, pe termen lung însă varicele pot reapare chiar pe același loc prin repermeabilizare.
IMPORTANT
- Stabilirea corectă a diagnosticului, a tipului și a stadiului varicelor este strict de competența chirurgului. Efectuăm toate tipurile de tratamente menționate anterior, adecvat particularităților fiecărui pacient. Programați-vă la consult.
Citiți mai multe și despre ce rol are ereditatae în apariția varicelor.