Ce este polipul anorectal?
Polipul este o formațiune cărnoasă de mărimi variabile de la câţiva mm la câţiva cm, ce se „agaţă” de peretele interior al tubului digestiv. La nivel anorectal de obicei este pediculat, având forma unei cireşe. Se poate manifesta prin procidenţă, adică exteriorizare spontană odată cu efortul de defecaţie şi reintrare în rect după terminare, benevol sau prin presiune digitală, mulţi pacienţi fiind tentaţi să creadă că au hemoroizi.
De cele mai multe ori însă polipul nu are nici un fel de manifestare, fiind descoperit întâmplător cu ocazia unui consult proctologic pentru altă boală, cu care se asociază. Dealtfel, marea lor majoritate rezultă din atrofierea unui hemoroid intern, fiind echivalent cu marisca hemoroidală. Diagnosticul este exclusiv al proctologului.
IMPORTANT
- Polipul anal este o afecţiune BENIGNĂ, dar îndepărtarea lui chirurgicală este obligatorie, deoarece riscul de cancerizare poate să ajungă la 25% după 10 ani de neglijare
Tratamentul se face deci prin operaţie. Operaţia numită polipectomie se efectuează într-o singură şedinţă, necesită câteva analize uzuale, anestezie rahidiană sau generală şi 12-24 ore de supraveghere medicală. Recuperarea domestică durează 24 ore postoperator, iar cea socioprofesională 12-21 zile. În situaţii rare intervenţia se poate efectua ambulatoriu, cu anestezie locală.
Cum ştii că ai POLIP ANAL?
- Nu poţi şti cu siguranţă.
IMPORTANT
- Pentru a stabili diagnosticul de certitudine și alternativa corectă de tratament trebuie să te programezi pentru un consult.