Sângerarea la scaun este o situație care apare și la omul sănătos atunci când consumă alimente picante și se manifestă prin prezența unor stropi pe hârtia igienică. Dacă apare fără existența unui factor declanșator, ea este anormală și semnifica prezența unei boli, de obicei colorectale.
Clasificarea sângerărilor anorectale ține cont de prezența durerii sau nu.
- Sângerarea (rectoragia) fără durere semnifică prezența hemoroizilor atunci când sângele este roșu și proaspăt, iar de obicei apare la finalul scaunului, pe care îl acoperă. Înțelegem astfel că sângerarea poate să fie de mică amploare (vizibilă pe hârtia igienică), dar și importantă atunci când vasul de toaletă rămâne plin de sânge. O altă situație, de asemenea fără prezența durerii este atunci când pacientul amintește prezența sângelui amestecat cu scaunul (de această dată sângele nu mai este roșu aprins ci este de un roșu înșelător-roziu, sau asemănător cu zeama de carne, uneori cheaguri), acest aspect fiind sugestiv pentru cancerul rectal. Rareori hemoragiile produse la nivelul intestinului gros se pot manifesta prin melenă (materii fecale de culoare neagră urât mirositoare). Situațile descrise sunt cele tipice. Astfel un pacient sub 50 de ani care prezintă rectoragie cu sânge roșu-aprins este mai probabil sa aibă boala hemoroidală (80% din cazuri), iar dinpotrivă un pacient trecut de 50 de ani care prezintă scaune cu cheaguri este mai probabil să aibă un cancer colorectal(60% din cazuri). Este important de subliniat relativitatea procentelor în funcție de diagnostic.
- Sângerarea (rectoragia) cu durere semnifică de regulă prezența unui episod acut sau semiacut la nivelul anusului care poate avea sau nu legătură cu hemoroizii. Câtă vreme hemoroizii necomplicați nu dor, durerea anală reprezintă un simptom care anunță ori o complicație a bolii hemoroidale ori o altă boală proctologică. Situațile întâlnite în practică sunt urmatoarele:
a) Sângerez de mulți ani dar în ultimele luni a apărut și durerea. Cel mai probabil diagnostic: fisură anală suprapusă unei boli hemoroidale mai vechi.
b) Nu am avut nici o dată durere dar de câteva săptămâni sângerez la anus și am dureri. Cel mai probabil diagnostic: fisură anală fără boală hemoroidală.
c) Am avut sau nu am avut probleme în ultimii ani, dar în ultimele zile (săptamâni) am avut o unflătură la marginea anusului, mai mult sau mai puțin dureroasă, și ulterior am sângerat abundent. Cel mai probabil diagnostic este: tromboză hemoroidală.
d) Am peste 60-70 de ani. În ultimele 3-6 luni există probleme de tranzit intestinal (diaree/constipație), sângele nu este roșu și proaspăt, parcă am slăbit în greutate și mă simt balonat. Am dureri la anus ori de câte ori mă duc la toaletă. Cel mai probabil diagnostic: cancer rectal.
Dacă te regăsești și dacă nu te regăsești în descrierile de mai sus, cel mai important este stabilirea unui diagnostic corect. Programează-te la consultație!