Ulcerul de gambă

Ce este ulcerul gambă

Ulcerul de gambă este forma extremă de manifestare a Insuficienței venoase cronice, ea însăși fiind faza finală de evoluție a bolii varicoase, dar și a altor boli venoase ale membrului inferior (sindromul posttrombotic). Factorul cheie este dat de stagnarea sângelui (băltire), care amorsează mecanisme complexe locale de împăstare a țesuturilor, microtromboze și cointeresare arterială secundară. Gamba este umflată permanent, hiperpigmentată albăstriu, de aspectul unei platoșe; pe partea internă apare o rană la început superficială, ce crește și se adâncește în câteva zile – Ulcerul de gambă; varice secundare de mici dimensiuni apar la nivelul gambei și coapsei.
Ulcerul odată apărut este dureros și greu vindecabil prin tratamente dermatologice, închiderea acestuia dureaza de regulă luni – ani; și după vindecare, redeschiderea sa este extrem de probabilă.
Extirparea varicelor în această fază nu mai are rost, putând fi chiar periculoasă. Practicăm tehnici chirurgicale strict adresate ulcerului, boala varcoasă fiind depășită chirurgical. Aceste tehnici se efectuează în rahianestezie, necesită 12-24 ore de supraveghere postoperatorie și multă răbdare ulterioară pentru pacient.

IMPORTANT
  • Stabilirea corectă a diagnosticului și a conduitei terapeutice este strict de competența chirurgului. Programați-vă la consult.
Sindrom posttrombotic

Sindrom posttrombotic

Stadiu preulceros

Stadiu preulceros

Ulcer de gambă

Ulcer de gambă

Rezultatele tratamentului dermatologic

Rezultatele tratamentului dermatologic

Rezultatele tratamentului cu grefă de piele

Rezultatele tratamentului cu grefă de piele

Tagged with: