Afecțiuni cutanate

Bolile tegumentului (ale pielii) sunt de două categorii: dermatologice (nu presupun o operație) și chirurgicale (pentru a obține vindecarea este necesară o procedură operatorie). Preocuparea noastră vizează doar bolile tegumentare chirurgicale, restul fiind apanajul exclusiv al cabinetelor dermatologice.

Intervențiile chirurgicale pe care le efectuăm sunt curative, atunci când urmărim vindecarea unei afecțiuni sau corective (la cerere), atunci când vorbim de repararea unui defect estetic.

Intervențiile curative
  • presupun îndepărtarea unor leziuni ale pielii cu potențial evolutiv spre creștere, extindere, înmulțire sau cancerizare: polipi, papiloame, veruci, condiloame, moluscum, alunițe, pete pigmentare, nevi pigmentari, melanoame, ulcerații, tumori benigne sau maligne.
Intervențiile corective
  • se efectuează din considerente personale ale pacientului (estetice, religioase): unghie încarnată, cicatrici vicioase, calusuri, circumcizie, etc.

Pentru toate procedurile chirurgicale anestezia poate fi locală, peridurală sau generală în funcție de tipul, mărimea și localizarea leziunii. Intervențiile efectuate cu anestezie locală sunt ambulatorii, celelalte necesitând 12-24 ore de asistență în cadrul centrului. Pentru intervențiile curative examenul histopatologic este obligatoriu, dictând conduita ulterioară.

IMPORTANT
  • Tumorile pielii pot fi benigne sau maligne (canceroase). Diferența între ele nu este întotdeauna evidentă, astfel încât doar îndepărtarea lor dublată de un examen histopatologic este alternativa pe care trebuie să o urmați. Programați-vă la consult.
  • Melanomul este una dintre cele mai agresive cancere, supraviețuirea la 5 ani fiind aproape de 0 dacă acesta depășește 5 mm diametru și 2 mm profunzime în momentul diagnosticului. El apare dintr-un nev pigmentar situat oriunde pe corp, care poate că există acolo din copilărie dar care își modifică aspectul în câteva săptămâni-luni: crește ușor dar nu atât în suprafață cât în înălțime, devine pruriginos (mâncărimi locale) și eritematos (ușoară roșeață în jurul lui), se sfacelează în mod repetat (pătând lenjeria). Cancerizarea apare mai ales la acei nevi care de la început au fost mai reliefați, de culoare mai închisă și au avut fire de păr concrescute. DIAGNOSTICUL și TRATAMENTUL este EXCLUSIV al CHIRURGULUI. Este esențial de știut acest lucru mai devreme decât mai târziu, deoarece poate însemna diferența dintre viață și moarte.
  • O parte din bolile pielii sunt infecțioase, de natură virală, dar și contagioase, atât față de propria persoană cât și față de cele din jur. De aceea, odată apărute este bine de a fi rezolvate cât mai rapid (veruci, condiloame, moluscum).

 

Erizipel

Erizipel

 

 

 

 

 

 În colaborare cu alți colegi am mai scris despre acest subiect. Citește și articolele de pe:


 

Tagged with: