Ce sunt hemoroizii?
Hemoroizii sunt plexuri venoase varicoase localizate în canalul anal (în interiorul rectului, deasupra muşchiului inelar sfincter anal). Ca atare, ei nu se văd cu ochiul liber la simpla inspecţie, decât in faze avansate.
În funcţie de mărime, hemoroizii se clasifică astfel:
- Gr.I: bob de orez.
- Gr.II: bob de mazăre verde.
- Gr.III: bob de vişină.
- Gr. IV:bob de strugure.
Pentru gradele I şi II, singurul simptom este rectoragia (sânge roşu aprins pe hârtia igienică sau in vasul de toaletă), mai mult sau mai puţin frecventă. Diagnosticul se stabileşte prin anuscopie (vizualizare directă prin introducerea intrarectală a unui instrument optic special).
Dacă sunt destul de mari (gradul III) hemoroizii se exteriorizează odată cu defecaţia şi pot fi vizibili. Astfel, în plus faţă de sângerare apare prolapsul hemoroidal temporar. Veţi simţi hemoroizii afară din rect; de cele mai multe ori ei reintră spontan, altădată trebuie ajutaţi manual.
Dacă aveţi hemoroizi gradul IV, aceştia vor sta în permanenţă la exterior fără a fi dureroşi, sunt de dimensiunea unor boabe de struguri, iar sângerările sunt dese şi importante cantitativ.
Hemoroizii gradul III-IV sunt expuşi complicaţiilor.
IMPORTANT
- Hemoroizii necomplicaţi nu dor. Dacă apare, durerea semnifică o complicaţie a bolii hemoroidale sau o altă boală a anusului.
Toţi avem hemoroizi gradul I sau II, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să facem tratament proctologic. Câţiva stropi de sânge roşu aprins pe hârtia igienică o dată la câteva luni după un prânz picant sau după un scaun mai constipat se plasează în normalitate. Puteţi apela preventiv la un consult, dar de regulă acesta va depista hemoroizi gradul I sau II fără indicaţie de extirpare. Maximul de tratament recomandat este reprezentat de supozitoare venotonice atunci când pacientul sângerează.
Extirparea hemoroizilor se poate face cu sau fără operaţie şi are indicaţie doar în 2 situaţii:
- Hemoroizi grad III-IV, pentru a înlătura simptomele severe sau/şi a îndepărta riscul complicaţiilor.
- Hemoroizi de grad I-II cu sângerări abundente.
Cum ştii că ai BOALĂ HEMOROIDALĂ?
- Ai între 20-60 ani.
- Ai o meserie sedentară (şofer, profesor, contabil)
- Nu ai nici un fel de durere anală.
- Sângerezi după defecaţie, mai mult (vasul de WC este stropit cu sânge) sau mai puţin (urme pe hârtia igienică).
- Eventual, dacă hemoroizii sunt mari, după ce ai scaun îi simţi la exterior şi îi împingi cu degetele înăuntru.
Tratamentul hemoroizilor poate fi unul paliativ (de ameliorare), cu diverse supozitoare sau tablete. Acest tratament venotonic va opri sângerarea pe moment, dar hemoroizii vor continua să existe.
Tratamentul radical (de îndepărtare) se poate efectua cu sau fără operaţie.
Operaţia numită hemoroidectomie, se efectuează într-o singură şedinţă, necesită câteva analize uzuale, anestezie rahidiană sau generală şi 12-24 ore de supraveghere medicală. Recuperarea domestică durează 24 ore postoperator, iar cea socioprofesională 12-21 zile. Rezultatele noastre postoperatorii sunt excelente şi stabile pe termen de 15-20 ani, cu o rată globală a incidentelor şi a complicaţiilor de sub 2%. Se adresează tuturor stadiilor bolii hemoroidale şi complicaţiilor acesteia; în aceeaşi şedinţă operatorie se rezolvă şi celelalte afecţiuni anale, atunci când ele există (fisura anală, etc.)
Tratamentul proctologic (fără operaţie) îndepărtează de asemenea hemoroizii. Noi folosim două metode:
- RBL (rubber band ligation, ligatura elastică), constă în aplicarea unor inele din latex (capse) la rădăcina fiecărui hemoroid în parte, urmând ca acesta, lipsit de aportul nutritiv sanguin să se necrozeze şi să se detaşeze spontan la 3-4 zile după capsare. Se aplică pentru hemoroizii grad III.
- IRC (infrared coagulation, fotocoagulare), opreşte instantaneu sângerarea prin trombozarea hemoroidului expus direct la căldură (radiaţie infraroşie). Aplicabilă pentru gradele I-II cu hemoragie.
Pentru aceste tipuri de tratament proctologic (fără operaţie) nu este necesară pregătirea specială, nici anestezie, procedura durează 1 minut, iar ulterior pacientul poate să îşi reia imediat activitatea obişnuită. Sunt necesare 4-5 şedinţe, distanţate la 7-10 zile una de cealaltă. Uneori cele două tipuri de proceduri necesită asocierea. Postintervenţional poate apare durere, sângerare, într-o proporţie globală de până la 20%; prolapsul hemoroidal strangulat apare în 2-3% din cazuri şi impune intervenţia chirurgicală. Starea symphtom-free la 2 ani este de 80%, iar la 3 ani de 60% din cazuri; la o parte dintre pacienţi, deci, simptomele (sângerarea de exemplu) va reapare după 2-3 ani. Durerea persistentă după intervenţie am constatat-o la 15% din pacienţi, iar stenoza anală uşoară la 3-5%. Metodele proctologice (fără operaţie) se adresează doar hemoroizilor grad I-II-III necomplicaţi. Hemoroizii grad IV, complicaţiile hemoroizilor precum şi celelalte boli anoperianale pot fi rezolvate doar prin chirurgie.
IMPORTANT
- Pentru a stabili diagnosticul de certitudine și alternativa corectă de tratament trebuie să te programezi pentru un consult.
Hemoroizi necomplicati
Rezultate după operație