Afecțiuni subcutanate

Bolile subtegumentare presupun apariţia unor formaţiuni sub piele, mai mult sau mai puţin voluminoase sau dureroase. Sunt toate deci boli chirurgicale şi necesită intervenţie curativă. Pot fi de două tipuri – tumorale sau inflamatorii – uneori formele se pot combina.

Afecţiunile tumorale
  • sunt benigne (chist, lipom, fibrom, angiom) sau maligne (sarcom) şi nu dor.
Afecţiunile inflamatorii
  • sunt dureroase – furuncul, abces, flegmon, panariţiu, chist suprainfectat.

Toate bolile subcutanate evoluează dacă nu sunt tratate chirurgical, astfel încât îndepărtarea lor este singura alternativă logică.

Pentru toate procedurile chirurgicale anestezia poate fi locală, peridurală sau generală în funcție de tipul, mărimea și localizarea leziunii. Intervențiile efectuate cu anestezie locală sunt ambulatorii, celelalte necesitând 12-24 ore de asistență în cadrul centrului. Examenul histopatologic şi/sau microbiologic este regula, dictând conduita ulterioară.

IMPORTANT
  • Tumorile localizate sub piele pot fi benigne sau maligne (canceroase). Diferența între ele nu este întotdeauna evidentă, astfel încât doar îndepărtarea lor dublată de un examen histopatologic este alternativa pe care trebuie să o urmați. Programați-vă la consult.
Tumoră subcutanată gambă - aspect operator

Tumoră subcutanată gambă – aspect operator

Tagged with: