Tratamentul dermatologic în Ulcerul de gambă

Tratamentul radical sau curativ al unei boli presupune îndepărtarea cauzei sale de apariție, iar efectele vor dispărea apoi în mod evident. Din păcate, cauza apariției Ulcerului de gambă (insuficiența venoasă cronică) nu poate fi îndepărtată și de aceea nu există o metodă radicală de tratament.

Tiparul acestor pacienți este următorul: pe o gambă de culoare albăstruie sau maro-violacee se deschide în câteva zile o rană cu diametru intre 1 – 10 cm, dureroasă, zemuindă, uneori urât mirositoare. In ciuda tratamentelor diverse aceasta rămâne deschisă cam 6 luni, rămânând închisă celelalte 5 luni din an, după care se va deschide din nou.

Acești pacienți devin pacienți cronici, care de-a lungul multor ani vor bate pe la porțile spitalelor sau ale doctorilor de diverse specialități, în căutarea alinării. Ei vor beneficia doar de tratament paliativ, de imbunătățire a calității vieții. Dermatologul tratează de regulă și urmărește în timp evoluția acestor cazuri, vizita la chirurg fiind mai degrabă excepția. Tratamentul se realizează cu diverse tipuri de îngrijiri locale (pansamente de diferite tipuri, ciorap sau fașă elastică, variate tipuri de unguente, etc.). Scopul tratamentului este prevenirea deschiderii Ulcerului. Dacă acest lucru s-a produs deja, atunci urmărim cicatrizarea lui cât mai rapidă deoarece ăn paralel se ameliorează și durerile.

Prevenția acestei afecțiuni infirmizante este la îndemână. Dacă ai varice, vino din timp la operație, aceasta îți va garanta că nu vei ajunge la Ulcer varicos.

Tagged with: