Fistula perianală

Ce este fistula perianală?

Este o boală cronică a regiunilor din jurul anusului şi este faza finală a unui abces perianal. Abcesul perianal (infecție acută) netratat conduce în toate cazurile la fistulă (infecție cronică, subclinică); chiar și tratat corespunzător, evoluția spre fistulă apare la 30-50% din cazuri. Făcând un exercițiu de imaginație, trebuie să privim fistula ca pe un tubuleț ce creează o comunicare anormală între intestinul gros și pielea din jurul anusului, scurtcircuitând mușchiul sfincter. Ca pacient, doar orificiul extern al acestui tub este evident; orificiul intern, cel prin care în permanență vin microbi din materiile fecale este cel care întreține infecția cronică din interiorul tubulețului și care astfel nu se poate închide (vindeca).

La câteva luni după evacuarea spontană sau chirurgicală a unui abces, pacientul încă simte pe locul respectiv o mică umflătură asemănătoare unui bob de orez, nedureroasă, care din când în când zemuie un lichid galben-roz ce pătează nejustificat lenjeria intimă și care nu dispare spontan.. Acesta este orificiul extern al fistulei.

Evoluția naturală a unei fistule este spre abcedare (apariţia altor abcese perianale) la intervale de 3-9 luni și spre ramificare (fistula devine complexă, având mai multe orificii la piele și în intestinul gros). Pe parcursul anilor această boală deși benignă, are evoluție malignă.

Prin urmare, atunci când este depistată, fistula perianală trebuie OPERATĂ.

Cum ştii că ai FISTULĂ PERIANALĂ?

  • Eşti o persoană între 20-80 ani.
  • Ai avut în urmă cu câteva săptămâni-luni o durere la nivelul anusului (un abces perianal căruia nu i-ai dat importanţă, care a fistulizat spontan şi a evacuat puroiul).
  • Ulterior te-ai simţit bine, dar ai constatat că în loc să te vindeci complet, la nivel perianal a rămas o excrescenţă (ca un bob de orez), care periodic elimină diferite secreţii (sânge, puroi, fecale); este posibil ca luni de zile acea excrescenţă să nu elimine nimic; este posibil ca să se elimine secreţii zilnic, în această situaţie vei relata că lenjeria intimă se pătează aparent fără explicaţie în câteva ore.
  • Aceasta este o fistulă perianală. NU DOARE. Este foarte posibil ca în decurs de luni-ani, pe locul fistulei să apară un nou abces, cu simptomele specifice, sau să apară alte excrescențe ca bobul de orez, însemnând ramificarea fistulei.

Tratamentul este strict chirurgical. Operaţia numită fistulectomie, se efectuează într-o singură şedinţă, necesită câteva analize uzuale, anestezie rahidiană sau generală şi 12-24 ore de supraveghere medicală. Recuperarea domestică durează 24 ore postoperator, iar cea socioprofesională 12-21 zile. Dacă vrei să te operezi trebuie să ştii că rezultatele postoperatorii sunt mediocre atât în Romania cât şi în toată lumea. Rata de reapariţie a fistulei pe acelaşi loc (recidiva) este între 30-70%, fiind cu atât mai mare cu cât fistula este mai complexă. Obiectivul operaţiei este să îndepărteze fistula. Trebuie să ştii că din 100 pacienţi cu fistulă operaţi 50 recidivează; dacă operăm cei 50 pacienţi din nou, 25 recidivează, şi aşa mai departe. Este important să vii în timp util la operaţie, deoarece fistula perianală evoluează de la lună la lună. Ea îşi face tot felul de ramificaţii, devenind cu timpul din ce în ce mai greu de extirpat.

Pe plan mondial există numeroase tratamente experimentale, aflate în diverse faze de dezamăgire.

IMPORTANT
  • Pentru a stabili diagnosticul de certitudine și alternativa corectă de tratament trebuie să te programezi pentru un consult.
Fistula simplă. Orificiu extern,

Fistula simplă. Orificiu extern,

Fistula cu 1 orificiu extern

Fistula cu 1 orificiu extern

Fistula cu 2 orificii externe

Fistula cu 2 orificii externe

 

 

 

 

 

 

Fistula complexă, pluriorificială.

Fistula complexă, pluriorificială.

Fistula complexa cu zeci de orificii externe

Fistula complexa cu zeci de orificii externe

Fistula complexă, pseudotumorală.

Fistula complexă, pseudotumorală.

Fistula perineală - abces cronic periuretral

Fistula perineală – abces cronic periuretral

 

 

 

 

 

 

 


În colaborare cu alți colegi am mai scris despre acest subiect. Citește și articolele de pe:


 

Tagged with: ,