Chirurgie

Hemoroizii 

Ce sunt hemoroizii? Hemoroizii sunt plexuri venoase varicoase localizate în canalul anal (în interiorul rectului, deasupra muşchiului inelar sfincter anal). Ca atare, ei nu se văd cu ochiul liber la simpla inspecţie, decât in faze avansate. În funcţie de mărime, hemoroizii se clasifică astfel…

Citește mai mult

Fisura anală

Ce este fisura anală? Orificiul anal al omului este înconjurat de un muşchi inelar numit sfincter al anusului. El este închis în mod normal, deschizându-se doar atunci când se elimină materiile fecale. Aşa cum îi spune şi numele, această boală este o fisură la nivelul anusului, ce interesează pielea/mucoasa şi ajunge până la fibrele muşchiului sfincterian….

Citește mai mult

Fistula perianală

Ce este fistula perianală? Este o boală cronică a regiunilor din jurul anusului şi este faza finală a unui abces perianal. Abcesul perianal (infecție acută) netratat conduce în toate cazurile la fistulă (infecție cronică, subclinică); chiar și tratat corespunzător, evoluția spre fistulă apare la 30-50% din cazuri. Făcând un exercițiu de imaginație, trebuie să privim fistula ca pe un tubuleț ce creează o comunicare anormală între intestinul gros și pielea din jurul anusului, scurtcircuitând mușchiul sfincter. Ca pacient, doar orificiul extern al acestui tub este evident; orificiul intern, cel prin care în permanență vin microbi din materiile fecale este cel care întreține infecția cronică din interiorul tubulețului și care astfel nu se poate închide (vindeca)….

Citește mai mult

Varicele

Ce sunt varicele? Varicele reprezintă dilatații anormale ale unor vene din organismul uman. Ele pot deci exista atât în interiorul corpului, putând fi identificate prin diverse tipuri de investigații (Eco Doppler, endoscopie, etc), din această categorie făcând parte și hemoroizii, dar și sub tegumente, fiind vizibile cu ochiul liber și deci ușor de diagnosticat. În mod tradițional însă, atunci când vorbim despre varice ne referim la dilatațiile venelor superficiale ale membrelor inferioare….

Citește mai mult

Bolile sânului

Bolile sânului presupun apariţia unor leziuni la nivelul pielii şi mamelonului (similare celor descrise la bolile tegumentare) dar şi în plin ţesut mamar (similare celor descrise la bolile subtegumentare). Intervenţiile propuse sunt curative, vizând îndepărtarea chirurgicală a unor leziuni. Se exclud deci afecţiunile dermatologice şi estetice (la cerere) care fac subiectul altor specialităţi….

Citește mai mult