Ce înseamnă anusul contra naturii?

Anusul contra naturii (ACN) este în principiu o supapă pentru evacuarea materiilor fecale, atunci când acestea nu pot progresa natural spre orificiul natural al anusului.

Prin propria lui definiție, tubul digestiv așa cum îi spune numele trebuie considerat ca un furtun între gură și anus, cu o lungime de aproximativ 6 metri și cu calibrul diferit în diversele lui părți. Oriunde pe această distanță s-ar instala o obstrucție, tranzitul alimentar de la orificiul de intrare la orificiul de ieșire ar fi perturbat. Obstrucția poate să survină din interiorul tubului digestiv și atunci este cel mai probabil cauzată de o tumoră sau din afara tubului digestiv când este produsă de o compresiune. Anusul contra naturii se asociază întotdeauna intestinului gros, iar dintre afecțiunile care se pot solda cu un ACN cel mai frecvent vorbim despre cancerul colorectal.

Există două tipuri de ACN:
  • ACN terminal atunci când o porțiune din intestinul gros se excizează, capătul distal al intestinului gros fiind înfundat și scos din tranzitul intestinal (operație Hartmann);
  • ACN lateral atunci când cancerul care a produs obstrucția nu poate fi îndepărtat, iar ACN-ul reprezintă o veritabilă supapă la piele creată pentru ca materile fecale să nu migreze așcendent spre gură, ci să se evacueze într-o pungă lipită pe pielea abdomenului (pungă ACN sau pungă de colostomă).
Tagged with: ,