Ce este fisura anală?
Orificiul anal al omului este înconjurat de un muşchi inelar numit sfincter al anusului. El este închis în mod normal, deschizându-se doar atunci când se elimină materiile fecale. Aşa cum îi spune şi numele, această boală este o fisură la nivelul anusului, ce interesează pielea/mucoasa şi ajunge până la fibrele muşchiului sfincterian.
Cel mai adesea apare după o tromboză hemoroidală tratată necorespunzator, la pacienți deobicei constipați. Se manifestă prin dureri anale ce apar după defecație și dureaza câteva ore. Durerea este surdă, sâcâitoare și determină omul să nu mai mănânce ca sa evite scaunul; este o decizie greșită care duce la constipație și mai accentuată, perpetuându-se astfel un cerc vicios.
Diagnosticul este foarte simplu, fisura anală se vede cu ochiul liber prin ușoară depărtare a feselor. Dealtfel există pacienți care își stabilesc singuri diagnosticul uitându-se în oglindă.
IMPORTANT
- Fisura anală este una dintre bolile dureroase ale anusului, dar durerea este una cronică; majoritatea pacienţilor se prezintă la consult după 1-3 luni de evoluţie, timp în care au urmat diverse ”tratamente”, după ureche sau recomandate de ”specialiști”.
In urma consultului vom stabili dacă este vorba de o fisură superficială (eroziune) sau de una profundă ce lasă să se întrevadă fibrele musculare.
Cum ştii că ai FISURĂ ANALĂ?
- Ai între 20-60 ani.
- Ai o meserie sedentară (şofer, profesor, contabil).
- Suferi de o constipaţie cronică. Ai schimbat în ultimul timp regimul alimentar (călătorești mai mult, ai schimbat serviciul, ții cură de slăbire, etc.)
- Ai dureri anale în timpul şi mai ales după defecaţie, care durează de la 30 minute până la câteva ore.
- Mai rar, dar se poate întâmpla să sângerezi la scaun; sângele este în cantitate foarte mică (câţiva stropi) şi este de culoare roşu aprins (sânge proaspăt).
- Poate ești la primul episod de acest gen și după câteva zile vii la consult – este varianta optimă. Cel mai des însă porți aceste dureri de mai multe luni și nu simți nici o îmbunătățire după diverse tratamente, ești epuizat și surmenat. Foarte probabil să mai fi avut în ultimii 1-2 ani asemenea episoade, care s-au ameliorat temporar, dar simptomele au revenit.
Tratamentul fisurii anale poate fi paliativ (de ameliorare a durerii) sau radical (de îndepărtare a leziunii). Tratamentul paliativ se adresează fisurilor superficiale și se bazează pe diverse formule de unguente; rata de succes imediat este de 20-30%, dar pe termen lung fisura anală poate să reapară. Tratamentul radical se adresează tuturor tipurilor de fisuri; constă în extirparea fisurii (fisurectomie) cu rată de succes de 95-99% şi fără recidive în viitor. Operaţia numită fisurectomie se efectuează într-o singură şedinţă, necesită câteva analize uzuale, anestezie rahidiană sau generală şi 12-24 ore de supraveghere medicală. Recuperarea domestică durează 24 ore postoperator, iar cea socioprofesională 12-21 zile. Rezultatele noastre postoperatorii sunt excelente şi stabile pe termen de 15-20 ani, cu o rată globală a incidentelor şi a complicaţiilor de sub 2%. In aceeaşi şedinţă operatorie se rezolvă şi celelalte afecţiuni anale, atunci când ele există (polipi, hemoroizi, etc.). Fisurectomia se poate efectua și ambulatoriu, în anestezie locală; procedura durează 5 minute şi nu este dureroasă.
IMPORTANT
- Pentru a stabili diagnosticul de certitudine și alternativa corectă de tratament trebuie să te programezi pentru un consult.
În colaborare cu alți colegi am mai scris despre acest subiect. Citește și articolele de pe: