Bolile sânului

Bolile sânului presupun apariţia unor leziuni la nivelul pielii şi mamelonului (similare celor descrise la bolile tegumentare) dar şi în plin ţesut mamar (similare celor descrise la bolile subtegumentare). Intervenţiile propuse sunt curative, vizând îndepărtarea chirurgicală a unor leziuni. Se exclud deci afecţiunile dermatologice şi estetice (la cerere) care fac subiectul altor specialităţi.

Abcesul mamar(mastita)
  • apare deobicei în perioada postnatală, sânul crescând în dimensiuni şi devenind roşu şi dureros. Tratamentul presupune incizia abcesului şi evacuarea puroiului.
Abcesul mamar cronic
  • rezultă uneori după tratamentul necorespunzător al unei mastite acute, se manifestă prin scurgeri ocazionale de puroi în cantitate mică de la nivelul unui/unor orificii tegumentare. Necesită operaţii de extirpare de multe ori repetitive, întinse de-a lungul mai multor ani.
Tumorile benigne(adenom, fibroadenom, chist)
  • se prezintă ca nişte noduli de dimensiuni variate pe care adeseori femeia îi descoperă întâmplător. Mamografia şi/sau ecografia mamară confirmă diagnosticul. Tumorile benigne necesită extirpare chirurgicală din timp, deoarece se cancerizează după câţiva ani.
Tumorile maligne
  • sunt greu diferenţiabile la început de cele benigne, deoarece apar tot sub formă de nodul. Acesta însă creşte în volum în câteva săptămâni/luni şi devine mai neregulat şi mai prost delimitat – sunt semne de malignitate. Mamografia şi ecografia mamară sunt necesare. Primul pas pentru pacient este reprezentat de biopsie, care stabileşte cu certitudine diagnosticul. Indepărtarea sânului în totalitate (mastectomie radicală) sau doar a unei părţi (mastectomie sectorială) precum şi a ganglionilor din axilă reprezintă pasul al doilea. Paşii trei şi patru (radiochimioterapia) nu aparţin chirurgului. Pasul cinci este o opţiune personală şi constă în reconstrucţia sânului.

Pentru toate procedurile chirurgicale anestezia poate fi locală, peridurală sau generală în funcție de tipul, mărimea și localizarea leziunii. Intervențiile efectuate cu anestezie locală sunt ambulatorii, celelalte necesitând 12-24 ore de asistență în cadrul centrului. Examenul histopatologic şi/sau microbiologic este regula, dictând conduita ulterioară.

IMPORTANT
  • Orice tumoră de sân trebuie evaluată de îndată ce a fost depistată. Deoarece diferenţa dintre un simplu nodul şi un cancer nu este întotdeauna evidentă, biopsia chirurgicală este OBLIGATORIE. Programați-vă la consult.
Cancer de san nodular

Cancer de sân nodular

Cancer de san ulcerat

Cancer de sân ulcerat

Mamelă zidită - cancer eroziv cu mamelă autoamputată

Mamelă zidită – cancer eroziv cu mamelă autoamputată

Tagged with: