Tulburări de personalitate

Ce sunt tulburările de personalitate?

Tulburările de personalitate, cunoscute și sub denumirea de psihopatii sunt ”stări dizarmonice” ale personalității.

Trăsăturile de personalitate sunt modele stabile de comportament, ele nu sunt patologice și nu sunt diagnosticate ca tulburări mentale. Tipul de personalitate al unei persoane poate influența tratamentul medical și modul de evoluție al bolilor medicale și psihice.

Tulburările de personalitate sunt reprezentate de un model comportamental deviat de la normele culturale și sociale și se manifestă în modul de a se percepe pe sine și pe ceilalți, inadecvarea reacțiilor afective, tulburări în relaționarea interpersonală și dificultăți în controlul impulsurilor. Tulburările de personalitate sunt considerate”stări„ și nu ”boli”, elementele de personalitate particulară trebuie să fie manifeste încă din copilărie, persistă de-a lungul timpului și duce la disconfort subiectiv și probleme de adaptare. Ele necesită o evaluare pe termen lung cât mai obiectivă (din anturajul pacientului) la care se adaugă testarea psihologică și ancheta socială.

Pacienții cu tulburare de personalitate sunt considerați o categorie de pacienți greu de tratat; anumite forme de psihoterapie ar putea ameliora unele probleme comportamentale.

Tagged with: ,