Tulburări de alimentație

Ce sunt tulburările de alimentaţie?

Tulburările de alimentaţie cuprind două entități diagnostice principale: anorexia nervoasă și bulimia nervoasă, caracterizate prin atitudini și comportamente particulare privind obiceiurile alimentare și greutatea corporală, însoțite de teama de a câștiga în greutate și de modificarea aspectului corporal.

Anorexia nervoasă debutează cel mai frecvent în adolescență la o vârstă medie de 17 ani (cu limite între 10-30 ani), de obicei în urma inițierii unei diete de slăbire sau după situații conflictuale trenante. Pacientul este permanent preocupat de aspectul său, considerând că este prea gras sau doar anumite părți ale corpului sunt disproporționat dezvoltate. Evoluția depinde în primul rând de vechimea afecțiunii până la inițierea tratamentului, de prezența comorbidității psihiatrice, afecțiunilor somatice asociate, recurențelor, relațiilor familiale anormale.

Bulimia nervoasă se caracterizează prin accese repetate, impulsive și necontrolate de supraalimentare, într-un timp relativ scurt pe fondul unei preocupări excesive pentru controlul greutății corporale. Episoadele de bulimie pot fi precipitate de stres, acești indivizi ducând o viață haotică, cu numeroase probleme interpersonale. Consumul de alcool este frecvent. Evoluția poate fi cronică sau ondulantă, obiceiurile alimentare de obicei persistă chiar dacă greutatea se normalizează.

Tagged with: , , ,