Tulburări anxios fobice

Ce sunt tulburările anxioase?

Tulburările anxioase sunt alături de depresie cele mai frecvente tulburări psihice întâlnite la adulți, cu impact asupra vieții zilnice. Anxietatea este o stare emoțională care până la un punct aparține normalității. Când această stare apare nejustificat sau este foarte intensă, uneori fără a putea fi controlată, se impune un tratament de specialitate.
Tulburările anxioase se caracterizează prin simptome somatice și mintale ale anxietății dar care nu au legătură cu altă boală psihică sau cu o boală cerebrală organică. Din motive obiective nu se vor detalia semnele de manifestare, pentru a nu fi sugestionabile și a lăsa fiecărui pacient acuratețea propriilor trăiri care-l determină să solicite consultul de specialitate .
În funcție de prezența anumitor simptome tulburările de anxietate sunt de mai multe tipuri:

  • Tulburarea de panică
  • Tulburarea de anxietate generalizată
  • Tulburarea anxios-fobică
  • Tulburarea obsesiv-compulsivă
  • Tulburarea de adaptare
  • Reacția acută la stres
  • Tulburarea de stres posttraumatică

Tulburarea de panică are o evoluție episodică, simptomele se manifestă, se remit sub tratament specific și pot reapărea după ani de zile. Tratamentul este atât medicamentos cât și psihoterapic. Unele studii au arătat că terapia cognitiv-comportamentală are o eficiență similară cu medicația. Tratamentul medicamentos se face doar la recomandarea psihiatrului.

IMPORTANT

A se evita autoadministrarea de medicamente din proprie inițiativă, la recomandarea prietenilor sau a vecinilor, ”care au luat și s-au simțit bine”. Automedicaţia cu benzodiazepine (alprazolam/frontin/xanax/prazolex, diazepam uneori clonazepam) este în practică cea mai frecvent întâlnită.

Tagged with: